От 30 Юли 2019
VMA-pregledi.jpg
Снимка: ВМА

Приемат се и деца от 12 години нагоре

Безплатни прегледи и консултации за лаймска болест и други инфекции, предавани от кърлежи, организират специалисти от Катедрата по инфекциозни болести при ВМA, съобщиха оттам. Приемат се и деца на възраст от 12 навършени години нагоре, уточниха от болницата за zdravideca.bg.

Прегледите ще се проведат на 6-и и 7 август, понеделник и вторник, от 9 до 14 часа в кабинет №108 на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Тя се намира в двора на болницата. 

Необходимо е предварително записване на тел. 02/92-25-989 или 02/92-26-125 – в работните дни от 8 до 14 часа.

Не се изисква направление от личния лекар.

Кърлежово-преносимите заболявания се причиняват от инфекциозни агенти, предавани чрез ухапване от различни видове кърлежи. До този момент са известни 16 заболявания, причинени от кърлежи.

Лаймската болест е най-широко разпространената инфекция, предавана от кърлеж. Тази година има увеличение на случаите у нас заради меката зима и влагата от продължителните валежи. 

Най-честата клинична проява при лаймска болест е кожен обрив на мястото на ухапването, който може и да липсва при неправилно изваждане на кърлежа или неправилно поведение след това, обясниха от ВМА.

При лаймска болест е възможно засягане на сърцето, ставите, периферната и централната нервна система.

Друга широко разпростанена инфекция след ухапване от кърлеж е марсилската треска. Тя протича с повишена температура, дифузен обрив, засягане на ставите и общо неразположение. Навременната терапия предотвратява бъдещи усложнения и смъртност.

По-редки за страната инфекции, предавани при ухапване от кърлежи, са Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), туларемия, ку-треска, човешка гранулоцитна анаплазмоза и бабезиоза.

Свързани статии